Nybyggare, Strömsborg, Valhalla, Vallby 1900C

Nybyggare, Strömsborg, Valhalla, Vallby 1900C
Strömsborg, Valhalla, Vallby 1900C

lördag 29 oktober 2011

Eskilstunas stolta historia

En gång i tiden hade åttaklassarna ett uppdrag att lära sig något om Eskilstunas historia. En bok skrevs som tog upp vad som hänt de senaste 10.000 åren från att landet reste sig ur havet, kristnandet med Eskil och den fantastiska utvecklingen som kom med stadens industrier. En historia som verkligen idag är historia. Snart finns knappt någon industri av världsrykte kvar. Den sista stålindustrin Holmen i Torshälla med efterföljare håller på att tyna bort.
Nu ska vi vara modiga och stolta och se framåt! Fram mot vad? Utan en god kunskap om historien vart leder det då? Troligtvis blir den framtida berättelsen om Eskilstuna en fragmenterad historia som talar om olika historier om vi inte kan samla oss och göra den tidigare historien rättvisa in i framtiden.

Det räcker inte med att Eskilstuna är en växande stad med en kaxig vision som politiskt arbetar smart och hållbart och som försöker övertyga medborgarna om att utveckla den stolta Fristaden! Att överföra visionerna via några timmars studier för dagens tredjeklassare i grundskolan är helt otillräckligt.

Vi må begrunda det arbete som tidigare generationer utförde för att skapa vår moderna kommun behöver en bredare belysning och debatt!

Inga kommentarer: